Пол:
Возраст:
Етничка припадност:

Генератор на лажни портрети

Луѓето имаат тенденција да не размислуваат за ефектот што невронските мрежи го имаат врз нашите животи, бидејќи обично, ние го гледаме резултатот од неговата работа, а не "лицето" на невронската мрежа. Можеби затоа генераторот на лажни фотографии стана главна тема за дискусија неколку недели во медиумите посветени на технологијата на крајот на 2020 година. Не секој можеше да претпостави дека ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА може да создаде реалистично лице на непостоечка личност за неколку секунди. Лажните портрети изгледаат многу реалистично и тоа е застрашувачки. АКО ВИ може да создаде лица за себе и може да пишува како вистински луѓе, тогаш што ќе се случи следно?

Генератор на лажни лица на непостоечки луѓе

Зборуваме за веб-страницата thispersondoesnotexist.com ("оваа личност не постои точка ком") и ќе ја раскаже историјата и областите на примена. Начинот на кој работи генераторот ќе биде дополнително објаснет.

Генераторот ЗА лице АИ е напојуван од Стилеган, невронска мрежа развиена во 2018 година. ГАН се состои од 2 конкурентни невронски мрежи, еден генерира нешто, а вториот се обидува да открие дали резултатите се реални или генерирани од првиот. Обуката завршува кога првата невронска мрежа почнува постојано да ја мами втората.

Интересна поента е дека создавањето на фотографии од непостоечки луѓе беше нус-производ: главната цел беше да се обучи ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА да препознае лажни лица и лица воопшто. На компанијата и беше потребно ова за да ги подобри перформансите на своите видео картички со автоматско препознавање лица и примена на други алгоритми за рендерирање за нив. Но, откако

Кодот На Стилеган е јавно достапен, инженер во Убер успеа да го земе и да создаде генератор на случајно лице што го потресе интернетот.

За генераторот

За корисниците, работите функционираат сосема едноставно. Штом сте на веб-страницата, се создава случајно лице. Можете да ја спуштите сликата ако сакате. Освежете ја страницата ако не ви се допаѓа личноста што ја гледате. Ако го гледате истото лице, само почекајте неколку секунди и освежете ја страницата повторно. Веб-страницата ги покажува резултатите од работата на генераторот (кои се ажурираат на секои 2-3 секунди), а не самиот генератор.

Како да препознаете лажна слика

Речиси е невозможно да препознаете лажна фотографија. ВЕШТАЧКАТА интелигенција е толку развиена што 90% од фалсификатите не се препознаваат од обичните луѓе, а 50% не се препознаени од искусен фотограф. Нема услуги за признавање. Понекогаш, невронската мрежа прави грешки, поради што се појавуваат артефакти: неправилно свиткана шема, чудна боја на коса итн.

Единственото нешто што треба да го направите е да погледнете одблизу: визуелните системи за обработка на луѓето се далеку посилни од компјутерите, така што е можно да се препознае фалсификатот со откривање.

Џевин Вест и Карл Бергстром создадоа веб-страница наречена "Кое Лице е Реално", која е фокусирана на учење на луѓето да бидат повеќе аналитички на потенцијално лажни портрети. Пред да дадете предлози дека постои личност на фотографијата, постојат неколку работи кои треба да се разгледаат.

Еден од најчестите е симетрични проблеми, особено очила и обетки.

Истите проблеми со забите се доста чести. Побарајте непарни карактеристики како пиксели и повторувачки секачи. Лажната коса, воопшто, може да изгледа со малку сјај околу неа или да изгледа премногу права и набиена, повторно, со видлива асиметрија.

Проучете ја позадината внимателно. Ако е лажна, може да вклучува невообичаени нарушувања во форми и линии или да имаат искинат изглед во целина. Крварењето се случува во светли бои кои се издвојуваат од позадината на главата на лажна личност.

Друга карактеристична особина на НВИДИА "стилеган алгоритам" е сјајните "водени сплотувачи".